SIFIR ATIK NEDİR? DURU YEMEKTE ATIK YÖNETİMİ
İlayda KORKMAZYİĞİT – Gıda Mühendisi
Duru Yemek, Temizlik ve Organizasyon A.Ş, Ankara
GİRİŞ
Küreselleşen dünyada sanayileşme ve kentleşmenin etkisiyle kaynaklar bilinçsizce kullanılmakta ve bu tüketim sonucu atıklar oluşmaktadır. Sürekli artan oranda karşımıza çıkan atık sorunu; toplumu, aileyi ve bireyi etkilemektedir. Daha önce toplanan materyallerin yeniden işlenmesi, üretilmesi ve kullanılması olan geri dönüşüm, günümüzde çok önemli bir kavram haline gelmiştir.
ATIK NEDİR?
Atık, ülkemiz mevzuatında ilk olarak 1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda “Herhangi bir faaliyet sonucunda çevreye atılan veya bırakılan zararlı maddeler” olarak tanımlanmıştır.
SIFIR ATIK NEDİR?
Sıfır Atık, her gün çöp depolama sahalarına gönderdiğimiz çöp miktarını azaltarak sıfıra indirmek için mücadele etmektir.
Çöp miktarını azaltabilmek için tüketim alışkanlıklarımıza bakarak, çöp oluşumuna sebep olan tüketimlerimizi gözden geçirmemiz gerekir. Atıklarımızı ayrıştırdıktan sonra çöp kutumuzda biriken atıklar hem bizim hayatımızı, hem de diğer canlıların hayatını binlerce yıl tehlikeye atmaya devam edecektir. Çöp kutusunda biriken bu atıkları azaltmanın yollarını araştırıp onları azaltarak sıfır atığa ulaşabiliriz.
SIFIR ATIK 5 ADIMDAN OLUŞMAKTADIR
- Adım: İhtiyacımız olmayan bir şeyi almayı reddetmektir.
- Adım: İhtiyaçlarımızı gözden geçirerek tüketimlerimizi azaltmaktır.
- Adım: Evimizde var olan şeylerin yenisini almak yerine yeniden kullanmaktır.
- Adım: Ömrünü tamamlayan geri dönüştürülebilir atıklarını “geri dönüşüme” ulaştırmaktır.
- Adım: Organik atıklarımızı kompost yapmak ya da komposta göndermektir. Tüm bunları sağlayabilirsek sıfır atıklı bir yaşam için adım atmış oluruz.
OKULLARDA SIFIR ATIK OLUŞUMUNU SAĞLAMA
- Yemekhaneler, okulda oluşan atıklarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Tek kullanımlık kâğıt ve plastik tabaklar, bardaklar, pipetler, ıslak mendillerin yerine tekrar kullanılabilen ürünlerin tercih edilmesi,
- Okulda yemek yiyen öğrenciler ve personel için israfsız öğle yemeği porsiyonlamasının sağlanması ve yemeğini kendi getiren öğrenci ve personellere tekrar kullanılabilen saklama kaplarının tercih edilmesinin özendirilmesi, öğrencilerin teşvik edilmesi ve yemekhane alanında hatırlatıcı ifadeler ile farkındalık oluşturulması.
- Okullarda atık miktarını azaltmak amacıyla artık yemekler, kompost edilerek sokak hayvanlarının beslenmesi veya enerjiye dönüştürülerek karbon ayak izinin düşürülmesi amacıyla bir proje geliştirilebilir veya bu kapsamdaki projelere destek verilebilir.
BİZLER DURU YEMEK OLARAK;
- “Sıfır Atık”ı projelerimizde sağlamak amacıyla yemekhanelerimizde konuyla ilgili bilgilendirici afişler asıp öğrencilerin ve personellerin dikkatlerini çekerek bu konuda daha bilinçli olmalarını hedefliyoruz.
- Menülerimizde yer verdiğimiz, Turşu, Yoğurt, Limonata gibi gıdaların tek kullanımlık plastik malzemelerin yerine tekrar değerlendirilebilen (yıkanabilir tabak ve bardaklar) malzemeler ile tüketime sunulması hem karbon ayak izinin düşürülmesi hem de günlük atık miktarının azaltılmasında oldukça önem taşımaktadır.
- Günlük atık miktarını azaltmak amacıyla, tüketilmeyen ve artık yemeklerimizi, sokak hayvanları için yaş mama formuna dönüştüren Ankara Büyükşehir Belediyesinin “Ankara’da Artık Artık Yok” projesiyle değerlendirmekten mutluluk duyuyoruz.
KAYNAKÇA
- Çevre Kanunu, 1983.
- donusumdernegi.org
- sifiratik.gov.tr